top of page

Psikolojik Sağlamlık

Güncelleme tarihi: 17 Ara 2020

“Psikolojik Sağlamlık” En çok ihtiyacımız olan şey!


Peki siz,PSİKOLOJİK YÖNDEN NE KADAR SAĞLAMSINIZ?


Olumlu-Olumsuz durumlarda "DUYGUSAL DAYANIKLIK' sınırlarınızı yönetebiliyor musunuz?


Doğal afetler, hastalıklar, iş kaybı, ilişkide problemler, ayrılıklar,yas ya da 2020 yılında dünyayı kasıp kavuran sınır tanımayan bir virüs’ün tüm dengeleri altüst etmesi, gibi… Yaşam içinde engellenmekte zorlanılan durumlara kimimiz çok çabuk adapte olarak mevcut durumlarını koruyorken kimileri de desteğe ihtiyaç duyabiliyorlar.

İşte bu zorlayıcı yaşam olayları karşısında esnekliklerini, sakinliklerini koruyarak yeni yaşama adapte olma özelliğine “psikolojik sağlamlık ya da duygusal dayanıklılık” denir.



Psikolojik sağlamlık kavramı, Latince “resiliens” kökünden türemiştir.


Resiliens,

Dayanıklılık

Çabuk iyileşme özelliği,

Esneklik,

Elastikiyet,

Bir maddenin elastik olması, aslına özgün haline kolayca dönebilme,

Hayatın stresli ve zorlayıcı deneyimleri karşısında, mevcut koşullara uyum sağlayarak ruh sağlığını koruyabilme yetisi,

Sağlıklı gelişimin sürdürülmesine katkıda bulunma, olumsuz bir durumla karşılaşıldığında duruma teslim olmadan mücadele edebilme gibi bir takım özellikler içerir.


Bir önceki yazım “biyopsikososyal model’de de vurgulamaya çalıştığım üzere, insan deneyimlerinin en çarpıcı yönlerinden biri, biyolojik yapımızın çevre etkileşimiyle birlikte hep bir değişim içinde olması kaynaklıdır.

Baş etme biçimleri iyimserlik,umut, psikolojik sağlamlık bireylerin psikolojik kaynaklarıdır.

Psikolojik sağlamlık iyileşme ve uyum tıp çalışmalarında ortaya çıkmıştır, “travma, devam eden zorlayıcı yaşantı streslerine karşı uyum sağlama kapasitesi ve sürdürülebilir uyum ve iyileşme olarak açıklanmıştır.


Araştırmacılar uzun yıllar yaptıkları çalışmaların sonucunda Psikolojik yönden sağlam olan bireylerin ortak özellikleri:

- Olağan dışı durumların üstesinden gelen,

- Boşanma, ölüm gibi streslere maruz kalsa bile deneyimlerle uyum sağlayabilen,

- Erken çocukluk döneminde olumsuz yaşam deneyimleri yaşamış olsa da travma içeren her durumdan arınmışlık, olarak özetlenmiştir.

Psikolojik Sağlamlık, dinamik bir süreçtir

Zaman içinde her maruz kaldığı durumla baş etmesi ile kişinin duygusal dayanıklılığı da gelişim gösterir. Psikolojik sağlamlığı yüksek bireyler içsel ve çevresel stresörler karşısında ki tutumları daha esnek, daha özgüvenli ve yüksek psikolojik uyum içindedirler.


Neler yapılabilir?

- Olumlu yönlerinize odaklanın,

- Güçlü yönlerinizi, düşünün çok iyi analiz ederek fark edin,

- Sıradan, önemsiz gibi gördüğünüz farklı olan özelliğinizi yazın

- En zor zamanlarınızda, sizi hangi özelliğinizin koruduğunu bulun,

mesela, en son ne zaman kötü bir şey yaşadığınızı ve sizi tekrar ayağa kaldıran, hangi özelliğinizin ayağa kaldırdığını tespit edin!

- Kendiniz sorun;

-“ Ben, bununla nasıl başa çıkmıştım?”.. Gelen cevapları not alın. Bu nokta çok önemli, geçmişte kalan olumsuzlara asla takılmadan “şunu şöyle yapsa mıydım? Gibi kendinizi yargılamalara değil, sizi bugün ayakta tutan ya da tutanlar neler sorusunun cevabı olmalı…


- Sosyalleşin, sosyalleşmek psikolojik sağlamlığınızın koruyucu faktörüdür. Yalnız geçirdiğiniz zamanları azaltın. Aileniz, arkadaşlarınız ile geçirdiğiniz zamanları arttırın.

- Psikolojik Sağlamlık sürdürülür bir yaşam rutini olmalı, bunun için de; kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan insanlar,kitaplar, filmler ve müzik parçaları yakınınızda olsun.

- Size iyi gelen rutinlerinizin size kattıklarını farkedin, daha bir iyimser, yaşam sevinci, yaşam becerisi, gibi özelliklerinizin nasıl da arttığına dikkat edin!

- Hayal kurmaktan vaz geçmeyin, hayali ve umutları olanların psikolojik sağlamlıkları sürekli gelişim içindedir.


- Psikolojik Sağlamlık’tan çevrenize de bahsedin. Onların da koruyucu faktörlerini bulmalarına yardımcı olarak aktif baş etme tekniklerinden söz edin.


- Son olarak “kitaplarımda, blog yazılarımda bütünsel sağlığınızı korumak ve yeniden kazanmak için kolaylıkla ve zevkle yapacağınız tekniklerde ve youtube kanalımda görüşmek üzere.”





"Her zorluk

yeni bir SEN yaratır!"

Perihan yıllı,

12.2020


Bu konuda yardım almak üzere lütfen iletişime geçiniz


Ayrıca bunları da beğenebilirsiniz;

bottom of page