top of page

Yüz yüze eğitim, Uzmanından Öneriler

Benim endişelerim var

YALNIZ DEĞİLSİN!


Anne-Baba olarak Çocuğumuzu okula nasıl hazırlayabiliriz?

Okulların uzun bir dönem kapalı olması ile öğrenciler eylemsiz bir eğitim süreci geçirdiler. Uzaktan alınan eğitimin çok sağlıklı prosesler içerdiğini söyleyemeyiz.

Son iki yılda çocuklarımızı kısaca gözlemlediğimizde ruh sağlıklarının yıprandığını anlayabiliyoruz.


Elbette yüz yüze eğitim

Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, hiç bir teknolojik gelişim insan ilişkilerinin yerini dolduracak kadar güçlü değildir..

Her türden fiziki koşullar uygunsa ve bu uygunluk eşit olarak tüm eğitim kurumları için geçerli ise yüz yüze eğitime geçilmesi son derece yerinde bir karardır.


Risk kontrol edilebilir bir dizi değişkene bağlıdır, bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz;

- Kapalı alanın hacmi küçük ve insan sayısı fazla ise, risk artar,

- Kapalı alanda ne kadar kalındığı,

- Gerçekleşen aktivite, Örneğin, koro çalışmaları yerine öğretmen-öğrenci anlatımı, risk miktarını düşürecektir.






Salgın sürecinde çocuklarımız, son derece radikal değişkenlerle kendilerini içiçe buldular Daha düne kadar sınırlar koyduğumuz dijital yaşam araçları yaşam amaçları, araçları konumunda yer alarak hayatlarının ortasına oturuverdi. Sabahın erken saatlerinde uyanmakta zorlananlar için okula gitmemek muazzam bir hediyeydi, adeta.


Şimdi de 06 Eylül, 2021 yüz yüze eğitimin başlamasıyla tekrar pandemi öncesi kuralları yeniden uygulanır duruma getirilecek. Diğer taraftan uzun süre okullarından uzak kalmaları, kalabalık ortam kaygı ve korkusu yaratabilecektir.


Uyum sürecini kolay geçirmesi için çocuğumuza nasıl yardımcı olabiliriz?

Öncelikle bir parça empati yapalım mı?

Yetişkinler olarak pandemi ve sonrası süreci kolay geçirmediğimizin farkındayız.

Kaldı ki risk faktörlerinin hala ortadan kalkmadığı bilincinde olarak, daha da tedirgin olduğumuz gerçeğiyle yüzleşirken!


Onlarla karşılıklı oturarak konuşmak, en sağlıklı yöntem olacaktır.


- Öncelikle sağlıklarını korumaları için hijyen kuralları konuşulmalı ancak konuyu abartmadan gerçekçi olarak. Örneğin, birbirleriyle kucaklaşmamayı, teması nasıl kuracakları anlatılmalıdır.

- Esnek saatlerde uyanmaya, yatmaya alışan çocuklarda ilk birkaç gün sıkıntılar yaşanacaktır, panik yapılmamalı geçici bir süreçtir.

- Gerek uyanamama, gerekse okula gitmekten sıkılma davranışlarında panik yapılmaması anlayışla karşılanması bu süreci kısaltacaktır.

- Çocuklar okuldan döndükten sonra onlarla mutlaka sohbet edilmeli. Ama gerçekten sohbet edilmeli! O minicik yavruları iki yıl ev ortamındaydılar evlerinin güvenilir bir paylaşım yeri olduğunu hissettirin ancak okullarının da sosyal yaşam için harika bir ortam olduğunu da onlara hisettirin.

Ona şöyle deyin; Bu kadar kısa sürede birbirimize anlatacak ne kadar çok şeyimiz oldu! Seninle neler yaptığımızı anlatmak. karşılıklı paylaşmak o kadar güzel ki!...


- Bir sıkıntı yaşıyorsa, onu paylaşmasına olanak sağlayın, çok iyi bir dinleyici olun. Ancak lütfen duygusal yaklaşmadan, uzaktan bir yabancıyı dinlercesine dinleyin. objektif olabilmek için bazen gereklidir.


Güzel bir eğitim sezonu olsun.

Pırıl pırıl aydınlık yüzler., bol bol sağlık, dolu dolu başarı sizin olsun...


Hoşça kal

Hareketsiz yaşam

Hoşgeldin okulum

Daha enerjiğim,

Daha istekliyim,

Daha programlıyım,

Motivasyonum yerinde,,,,




fotoğraf, https://fordhaminstitute.org/national/commentary/are-we-ready-close-schools-windows

bottom of page