top of page

Yeni yıl kararları




Bir şeylere ulaşmak, sahip olmak için motive edecek bir ışık beklenir. Kökleşmiş, alışkanlıkları, sabit fikirleri değiştirmek çok kolay bir şey değildir, bu sebeple de Yeni Yıl hedeflerinize dalmadan önce işe bir adım geriye giderek çok kısa bir değerlendirmeyle başlayın.

  1. Geçen yıl ne yapmak için yola çıktınız?

  2. Nerede ilerleme kaydettiniz?

  3. Nerede ilerleyemediniz?

Profesyonel olarak hedef belirlemelerde genelde yeni bir yılın başlangıcı doğru bir başlangıç olarak değerlendirilir. İş yaşamları dışında da hedef belirlemelerde kişinin alışkanlıklarını değiştirme istekleri de hayati önem taşıyacak ölçüdedir; Örneğin, sigara bırakmak ya da beslenme alışkanlığını değiştirmek, gibi!


Aslında yeni yıl için almış olduğumuz hedeflerimize bağlı kalmakta pek de iyi olmadığımızı gösteren örnek araştırmalar oldukça fazladır. Örneğin, Amerikalıların % 45' i ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda kararlar alıyorlar ve bu oranın %8'i hedeflerine ulaşmayı başarabiliyor. Kararlarında kararsız kalan kişiler ise daha yılbaşı süslerini indirmeden ilk haftada kararlarından vazgeçiyorlar.

Hedeflere götüren kararların sürdürülür olması, kararlarda ısrarlı olunması ve uygulanmasında da motive olunması önemlidir.


Biraz dış desteğe sahip olmak güzel olsa da karşınızdaki ile aynı tutkuyu paylaşamıyorsanız, başarılı olma şansı düşük hatta sonuç ölü bile olabilir. Bunu gerçekleştirmek için hedefin "yalnızca sizin için önemli" olduğundan ve hedefe ulaşmada sizin için "bir değer ve fayda" olduğundan" emin olmanız gerekir. Harekete geçme sebep ve arzusunu sağlayacak olan bu iki şeydir.

Buna motivasyon denir.

Bu sebeple de kararların aşağıdaki maddelerle uyum içinde olmasını önemseyin ve dilerseniz bu maddelerin içlerini doldurun;

  1. Sizin hedefleriniz,

  2. Sizin öncelikleriniz,

  3. Hayalleriniz,

  4. Özlemleriniz

Hedef belirlemede, uygulamada sonuca ulaşmada uygulanabilir bir kaç pratikten söz edebiliriz.


İşte bunlardan bazıları;

  • Akıl defteri edinin

Teknoloji her ne kadar en büyük yardımcınız da olsa, ufak ve önemsiz gibi duran bir konu olsa da her yere taşıdığınız yanında kalemi de olan bir akıl defteriniz olsun. Saçma da bulsanız, her şeyi yazın.

  • Keyfi hedefler koymayın

Hedefleriniz sizinle uyumlu olmalı. Kararlılığınızın azalmasını istemiyorsanız kişisel olarak önemsediğiniz ve değerlerinizle örtüşen hedefler belirleyin. Choosing Therapy" nin Ceo ve kurucu ortağı, Marc Prosser, pek çok insanın gerçek olmayan hedefler koyduğunu farkederek şu sonucu geliştirmiştir, "En büyük hata, yapmak istediğiniz bir şey yerine yapmanız gerektiğini düşündüğünüz bir şeye hedef koymaktır". Yalnızca bir hedef belirleyerek zaten bir şeyi başarmış gibi hissediyorsunuz. Başarılı bir hedef belirlemenin bir parçası, ne yapmak istediğinizden ziyade kim olmak istediğinizi belirlemektir.

  • Değerlerinizi belirleyin

Hayatınızda neyin önemli olduğunu düşünmeniz için zaman ayırmanız ve bu ana kategorileri kelimelere aktarabilmeniz önemlidir. Değerlerimiz, hayatımızda yaptığımız şeylerin altında yatan birimlerdir ve asla da bitmezler. Pek çok insan hedef belirlemeden önce değerlerine bakmayı unutur.


İşte değerler için bir kaç örnek;

Değer: Kişisel ilişkilerin güçlendirilmesi

Çözüm: Her hafta belirli saatte bir arkadaşınız aramak ve bir akrabanızı ziyaret etmek için bir hedef belirleyin.


Değer: Finansal bağımsızlık

Çözüm: Her ay kenara bir miktar para ayırın ve mümkün olduğunca bunun oranını arttırmaya karar verin.

İyi hedefler belirlemeye önem verdiğiniz yaşam kategorilerinizi gözden geçirmeyle başlamalısınız. Böylece geçen zamanınızın ne kadarını hangi alana ayırdığınızı belirleyecek ve hedef alanlarınızı daha hızlı göreceksiniz.



  • İyi bir strateji geliştirin

Planınız olmadan hiç bir işe girişmeyin. Değerlerinize göre geçerliliği olan hedefler belirledikten sonra, bunları gerçekleştirmek için stratejiler geliştirmelisiniz. Şayet bir stratejiniz yoksa değişim beklemeyin. Çünkü alışkanlıklar bazen pişmanlıklara zemin hazırlar. Ancak bir hareket planı oluşturmak davranışta da değişim olasılığını arttıracaktır.

Örneğin, yeni bir iş atılımınız var ancak işler beklediğiniz gibi ilerlemiyor! Tam bu noktada panik yapmak olası bir durumdur. "Panik" ile harcayacağınız zamanı parçalara böldüğünüz iş planınızda aylık hedefler belirleyin ve bunun gerçek olması için çeşitli gruplarla görüşmeler yapın. Aynı meslekte olduğunuz kişilerle görüşmekten sakınmayın tam tersi onlarla bağlantıda kalmak için haftada belli zamanlar ayırın.

  • Çevre etüdü yapın

Kendi rejiminizi oluşturun ve uygulayın. Bu arada kendi coğrafyanızı da oluşturun. Çünkü çevre hedeflenen başarıyla doğru orantılıdır. Çevrenizi her zaman ve her yönüyle kontrol edemezsiniz. Hedeflerinizi yolundan çıkaracak durumlar için önceden planlama yapmak başarınızı destekler.

  • Kendini ödüllendir ve küçük düşün

Daha büyük hedeflerle mücadeleye girişmeden önce küçük kazançlar için çalışmayı deneyin. Daha sağlıklı olmak ister misiniz? Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur misali, spor salonlarına her gün gitmek zor gelebilir. Bunu yerine haftada üç kez ya da gün-aşırı düzenli yürüyüşler yapmak üzere kendinize hedef koyun ve uygulayın. Kendi kimliğinizi, rejiminizi oluşturmaya olan güveniniz, davranışlarınızı da güçlendirecek ve daha çok motivasyon sağlayacaktır.

İnsanlar başardıkları her bir şey için kendilerine kredi veremiyorlar; çünkü ilk başarının coşkusu diğerlerinde hissedilemeyecektir. Buna da başarıyı onaylamadaki başarısızlıklar diyebiliriz. Aslında kişi duraksayarak düşünmeyi, hazmetmeyi hissetmek için zaman ayırdığında sabrı ve sebat etmeyi de tadacak ve özgüvenlerine katkı sağlayacaktır.


  • İlerlemenizi ölçün

Başarıyı tatmak için ister amatör ister profesyonel olun fark etmez, ödüllendirilmede kendinize bonkör davranarak işi eğlenceli hale getirin. Nihai hedefe bir küçük adım dahi atsanız, kendinize bir gülen yüz ya da bir yıldız verin! Mesela bunu elinize çizin.

hedef takibi ile değerlerinizi, stratejilerinizi ve davranışlarınız da analiz etmenize olanak sağlayarak gerektiğinde düzenlemeler yapmanızı sağlar.

  • Doğru araçlar ya da gereçler edinin

İş içinde kullanılan araçların doğru seçilmiş olması zamandan, emekten ve masraftan tasarruf sağlayacaktır. Bu arada hedef takibi için panolar oluşturun gibi bir öneri veremiyorum çünkü insanlar bu konuda tembeldirler. Ancak sonuçlarınızı bir ekranda veya kağıt üzerine/ akıl defterinize mutlaka yazın. Bu ölçümlere ailenizi de dahil edin çünkü sorumluluklar başarı şansınızı artırır.

Hedefleriniz ve sonuçlarınızı paylaştığınız bir çevreye sahip olmak önemlidir. Paylaşımlarınız motivasyonunuzu çoğaltacaktır. Bu destek ağı çevrim içi olabildiği gibi yüz-yüze de olabilir.


2023, Bir. Ocak


Yeni bir yıl,

Yeni başlangıçlar

Tüm nimetlerine ihtiyacım var,

İhtiyacımız var 🙏

Tüm canlılar için doğanın tümü için sağlık, esenlik hepimizin olsun,

Ve her şeyden önce de;

Değer bilmenin, yaşamın değerinin, bir yudum nefes" almanın ne kadar anlamlı olduğunu her nefes aldığımızda hatırlamak, unutmamak için çok değerli bir araçtır, Varlık, kim olduğu ile ve sahip olduğu şeyle yetinebilmeyi bilendir. Bu düşünceyi anlamlı bir ifade ile tanımlamanın diğer yolu; “sahip olduğum şey, ihtiyacım olan şeydir” Sevgiyle Yaşam boyu mutluluk serüveninizde size destek vermek için buradayım.. Dr. Perihan Yıllı Kitap isteme adresleri https://www.shopier.com/ShowProductNew/products.php?id=11794926 https://www.shopier.com/ShowProductNew/products.php?id=11794906


Referans:

https://www.bluehost.com/blog/how-to-make-new-years-resolutions/?irpid=101&clickid=P61C101S570N0B5578A2D4499E0000V135&gclid=CjwKCAiAy_CcBhBeEiwAcoMRHHXQ5mxdJRJrSUM2CTjD8g1x31NE83tlGeXmaE_jkN_yQLyo-IxzVBoCyokQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds


bottom of page