top of page

Yeni bir ilişkide, geçmişten getirilen olumsuz duygular için neler yapılabilir?



Yeni bir ilişkide, geçmişten getirilen olumsuz duyguları iyileştirmek, ortadan kaldırmak ya da veda etmek için neler yapılabilir?


Kişiler, yeni bir ilişkiyi yaşatmak için eskinin yüklerinin ağırlığından kurtulmayı kendilerine öğretmelidir.


Bu zaman dilimi hassas bir süreç olabilir!

Tümüyle silmek her zaman mümkün olmasa da yeni ilişkiniz üzerindeki etkileri yönetebilmeyi ve en aza indirmeyi başarabilmek için atabileceğiniz bir kaç adım vardır.



Eski beraberliklerin anıları, ilişkinin sağlıklı ilerlemesi için bir tehdit oluşturur. Bu noktada duyguların yönetilmesi önemlidir, çünkü anıların içinde duygu varsa hatırlanması daha kolaydır. İçinde herhangi bir duygu olmayan olaylar da anılar pek hatırlanmaz.


Daha önceden yaşanmış hayal kırıklıklarını taşımamak büyük bir başarı olarak düşünülebilir. Bir önceki yaraların zor kapanması son derece insanidir ancak yeni ilişkiyi yaşamak yaşatmak için bunu yapmak zorundasınız. Yeni beraberlikte karşılıklı olarak güven seviyesini yakalamak önemsenmelidir.

Kesinlikle unutmayın; "Eğer yeni ilişkiye eski ilişkinin kötü deneyimlerini yaşayacağınız, inancıyla başlarsanız, kendi yarattığınız kötü kehanetlerin kurbanı olursunuz.




Mutluluk dolu bir ilişkide neler olmalı, neler olmamalı?


Güven, Özgüven; Sağlıklı ve mutluluk dolu bir ilişkinin önemli iki unsuru güven-özgüven duygusudur. Bu iki faktörü zedeleyen doğruluğu net olmayan çeldiricilerden bazıları ise;

"Yalnızlık korkusu, olumsuz çağrışımlar, iç sesler, kaygılı bağlanma, darmadağın - güvensiz bağlanma, gibi duyguların gerçekten var olduğu şüphe götürür durumlardır. Böylesi kişinin hayatını darmadağın eden duygu kökenli düşüncelerin her birinin çözümünün de, insanın kendin içinde olduğunu fark etmesi, kendini gerçekleştirmenin birinci basamağıdır.


Güven, her tür ilişki için temel kavramdır. Güvenin yüksek olduğu ilişkiler daha sağlıklı ve yapıcı biçimde ilerler. İlişkide güven sorunu oluştuğunda zihin sürekli olumsuz düşünceler üretecek ve bağlı olarak da onlara eşlik eden öfke, kıskançlık, üzüntü, kaygı gibi duygular açığa çıkabilmektedir.


Öz güven Eksikliği:

İçsel belirtilerden biridir. Böyle bir durumda diğer partner ne kadar uğraşsa da öz güven eksikliği olan kişiyi ikna edemez. Böyle biriyle ilişkiye sahip olmak zorlayıcı bir deneyim olabilir




Karşılaştırma , haksız beklentiler ve idealize etme:

Yeni bir partneri eskisiyle olumlu-olumsuz karşılaştırmak gerçek dışı beklentiler oluşturabilir. Bu bireyin, yeni partnerini gerçekte gerçekte kim olduğunu görmesini ve farklı özelliklerini görmesini ve de takdir etmesini engeller.

Geçmiş ilişkileri romantikleştirmek ya da eski partneri idealize etmek kişinin o ilişkideki kusurları zorlukları görmesini engeller. Gerçekçi olmayan mukayeseler gerçek dışı görüşlere yol açabilir.


Sınırlanmış duygusallık

Geçmişe tutunmak, duygusal enerjiyi ve alanı tüketerek bireyin yeni ilişkisine yatırım yapması için çok az yer bırakır.


Reddedilme korkusu

Geçmişte böyle bir yaşanmışlık yeni ilişkilere de reddedilme korkusu taşıyabilir. Akabinde de duygusal geri çekilme, kırılganlıktan kaçınma, kişinin arzu ve ihtiyaçlarını ifade etme zorlukları yaratabilir.



Şimdiye odaklanın:

Geçmişe odaklanma yerine olumlu bir ilişki kurmaya odaklanın.

Farkındalık pratikleri yaparak içinde bulunduğunuz anı yaşamanıza izin verin.



Sağlıklı ilişki için sınırlar koyun:

Olumsuz duyguların bir açık yakalayarak yeniden yüzeye çıkmasına neden olabilecek tetikleyicileri önlemek için net ve kararlı sınırlar oluşturun ve sınırlarınızı paylaşın ve de sınırlarınıza karşılıklı olarak saygı duyun



Affetme Uygulaması: yapın


Yüklerinizden arınmak için affetme uygulamaları önemlidir. Kendinizle iletişiminiz ve duygusal iyileşmenizde duygularınızı yönlendirmede oldukça işinizi kolaylaştırır.

İçindeki Sonsuz güce UYAN https://www.shopier.com/ShowProductNew/products.php?id=11794926 kitabında yer alan kendi kendine terapi uygulamalarından faydalanabilirsiniz.

Geçmiş ilişkilerden kaynaklanan kendinizi yıprattığınız durumlar veya pişmanlıklar için kendinizi affedin.

Sadece kendi duygusal iyiliğiniz için olsa bile, olumsuz duygulara katkıda bulunmuş olabilecek başkalarını affetmek için çalışın.



Kendini Düşünme ve İyileştirme:


Geçmiş ilişkileriniz ve bunlarla ilişkili olumsuz hisler üzerine düşünmek için zaman ayırın.

Geçmiş yaraları işlemek ve iyileştirmek için terapi, günlük tutma veya meditasyon gibi kişisel bakım faaliyetlerine katılın ya da kaynak kitaplardan yararlanın.

Olumsuz duygularınıza katkıda bulunabilecek çözülmemiş sorunları veya travmaları ele alın.



Açık iletişim:

Yeni partnerinizle geçmiş deneyimleriniz ve kalıcı olumsuz hisleriniz hakkında açık ve dürüst bir şekilde iletişim kurun.

Endişelerinizi ve korkularınızı paylaşın ve sağlıklı ve destekleyici bir ilişki oluşturmak için ikinizin birlikte nasıl çalışabileceğini tartışın. Ancak bu düşünce her partner için geçerli olmayabilir.



Sağlıklı Sınırlar Kümesi:

Olumsuz duyguların yeniden yüzeye çıkmasına neden olabilecek tetikleyicileri ve durumları önlemek için yeni partnerinizle net sınırlar oluşturun.

Sınırlarınızı iletin ve birbirinizin sınırlarına saygı gösterin.


Şimdiye Odaklanın:

Geçmişe takılıp kalmak yerine yeni ve olumlu bir ilişki kurmaya odaklanın.

Farkındalık pratiği yapın ve geçmiş deneyimleri mevcut partnerinize yansıtmaktan kaçınmak için anda kalın.



Yeni ilişkinizde bir güven ve karşılıklı saygı temeli oluşturmaya odaklanın.

Güvenli bir ortam yaratmak için güvenilirliği ve güvenilirliği sürekli olarak gösterin.



Öz Sevgiyi Geliştirin:

Geçmişten gelen olumsuz duyguların çekimine direnmenize yardımcı olabilecek güçlü bir öz-değer ve öz-sevgi duygusu geliştirin.


Olumlu Deneyimler:

Yeni partnerinizle yeni pozitif anılar ve deneyimler yaratın.

Olumsuz çağrışımların olumlu çağrışımlarla değiştirilmesine yardımcı olarak bağ ve bağ kurmayı geliştiren faaliyetlerde bulunun.



Profesyonel yardım almaktan çekinmeyin:

İlişkiler ve duygusal iyileşme konusunda uzmanlaşmış bir terapistin veya danışmanın rehberliğini almayı düşünün.

Bir profesyonel, duygularınızı yönlendirmek ve ilişkinizi geliştirmek için değerli bilgiler ve araçlar sağlayabilir.


Bağışlama önemlidir:

Geçmiş ilişkilerden kaynaklanan hatalar veya pişmanlıklar için kendinizi affedin.

Sadece kendi duygusal iyiliğiniz için olsa bile, olumsuz duygulara katkıda bulunmuş olabilecek başkalarını affetmek için çalışın.



Zaman ve Sabır:

Olumsuz duyguları iyileştirmek ve üstesinden gelmek zaman alır.

Kendinize ve yeni ilişkinize karşı sabırlı olun.

Olumsuz duyguları tamamen ortadan kaldırmanın her zaman mümkün olmayabileceğini unutmayın, ancak bu adımları atarak yeni ilişkiniz için daha sağlıklı ve daha olumlu bir temel oluşturabilirsiniz. Bu sürece empati, anlayış ve büyüme ve değişme isteği ile yaklaşmak önemlidir.

Sevgiyle,





bottom of page