top of page

Okul yorgunu çocuğunuza destek olabilirsiniz


Okuldan eve gelen bir çocuk yorgunluğa bağlı stres belirtileri gösterebilir.

Özellikle de büyük kentlerde okul ev arası servis kullanımı yorgunluğu daha da arttırarak çocuk için oldukça yıpratıcı olabilmektedir.


Bu durum oldukça yaygın bir rahatsızlıktır.


İşte bunların nasıl ele alınacağına dair bir kaç öneri:



Sessiz, kontrolsüz izleme :

Yaklaşım:

Başlangıçta ona biraz zaman tanıyın. Hazır göründüğünde, nazik ve müdahaleci olmayan bir tavırla gününün nasıl geçtiğini sorun.


Sinirli veya Huysuz:

Yaklaşım:

Sabırlı ve anlayışlı olun. Onu hemen konuşmaya zorlamaktan kaçının. Günü hakkında konuşmadan önce ona atıştırmalık keyif alacağı bir şeyler vererek, dinlenmesi için biraz zaman verin.


Yorgunluğun Fiziksel Belirtileri:

Yaklaşım:

Gerekirse kısa bir şekerleme yapması veya dinlenmesi için izin verin, onu cesaretlendirin. Rahatlaması için rahat, sakin ve sessiz bir alan sağlayın.


Ev ödevlerinden bunalmış:

Yaklaşım:

Çok fazla ödevi olup olmadığını kontrol edin ve önceliklere göre parçalara ölerek en basit olanından başlamasına yardımcı olun. Gerekirse destek veya yardım sunun. Daha fazla baskı uygulamamak önemlidir.


İştahsızlık:

Yaklaşım:

Hafif ve besleyici bir atıştırmalık hazırlayın. Hemen tam bir öğün yemesi için ona baskı yapmaktan kaçının, ancak enerjisini yenileyecek bir şeyler olduğundan emin olun.


İletişim Sorunları:

Yaklaşım:

Eğer hemen konuşmak istemiyorsa ki bu son derece olağandır, hazır olduğunda onun yanında olduğunuzu ona bildirin. Bazen dinleyecek birisinin olduğunu bilmek bile rahatlatıcı olabilir.


Paylaşma İsteksizliği:

Yaklaşım:

Sabırlı olun ve açık, yargılayıcı olmayan bir ortam yaratın. Örnek olması açısından gününüz hakkında biraz bilgi paylaşın. Bu yaklaşım çocuğu açılmaya teşvik eder.



Stres veya Kaygı Belirtileri:

Yaklaşım:

Her türlü stres belirtisine karşı dikkatli olun. Davranışlarında kalıcı değişiklikler fark ederseniz, onun duyguları veya endişeleri hakkında daha derinlemesine bir konuşma yapmayı planlayın.


Bir Rutin Oluşturun:

Yaklaşım:

Okul sonrası aktiviteler için bir rutin oluşturmak yorgunluğun yönetilmesine yardımcı olabilir. Tahmin edilebilirlik hissi yaratmak için dinlenme süresini arttırabilir, atıştırmalıkları çeşitlendirebilir ve ev ödevlerinin tamamlanması için süre ekleyebilirsiniz.



Kendini tanımasına ve kişisel bakımı öğrenmesine destek verin

Çocuğunuza kişisel bakımın önemini öğretin. Kendini tanıması, anlamasının çok önemli olduğunu anlatın. Beden sağlığı ve psikolojik sağlamlığın korunması hakkında konferans gibi olmadan kısa kısa bilgiler verin., Dinlenmeyi bilmek, hobilerle uğraşmak veya biraz temiz hava almak spor gibi aktiviteler beden ve ruhsal gelişimine oldukça katkı sağlayacaktır.


Ancak, unutmayın, her çocuk biriciktir ve benzersizdir ve birinde işe yarayan şey diğerinde işe yaramayabilir. Önceliğiniz çocuğunuz tanımanız olmalıdır; yaklaşımınızı çocuğunuzun kişiliğine ve ihtiyaçlarına göre uyarlayın. Streste süreklilik veya kronikleşen yorgunluk belirtileri fark ederseniz, tıbbi destek almalısınız, doktorunuz bir dizi tahlil yaparak fizyolojik kökenli olup olmadığına karar verecektir. Ayrıca durumu öğretmenleriyle konuşmanız , gerekirse bir profesyonelden tavsiye almanız da yararlı olabilir.

bottom of page