top of page

ALAN, İlişkilerinizde Mesafeniz Kaç Santimetre?

Güncelleme tarihi: 11 Eki 2022

2022 yılı Yeni Dünya Düzeni' ni hiç düşünülmeyen biçimde kendi kuralına göre şaşırtıcı biçimde organize etti!...



"Covid19, salgın, pandemi " ortak lisan olarak tüm dünyalıları bir süreliğine de olsa tek bir noktada buluşturdu ve tek bir ideal vardı bilinçli düşünenler için hala var olan bir ideal

"HAYATTA KALABİLMEK"...

Her ne kadar "hiç bir şey eskisi gibi olmayacak dense de insanoğlu buna da uyum sağladı ve ne acı ki hiç bir şey olmamış gibi virüs öncesi hayatına kaldığı yerden devam etmeye başladı!

Sosyal Mesafe" hayati önem taşıyan bir konu olarak hayatımızın merkezinde ciddi olarak yerini aldı.

...

Ancak mesafe iletişimin olmazsa olmaz ana temalarından biridir;

İlişkilerimizin denge içinde olması, hepimizin arzu ettiği bir durumdur. Bazen öyle durumlar yaşarız ki, şaşırırız !

Keşkeler içinde " şöyle yapsaydım ya da yapsaydı!" türünden kendimizle konuşur dururuz. Oysa bu iç konuşmaların sonucu etkilemeyeceğinin de farkında olarak.

Gerek özel, gerek sosyal ve gerekse iş yaşamımızda mesafelerin nümerik değerlerini bilerek hareket edebilirsek, sanıyorum birçok alanda ciddi anlamda kendimizi de ilişkilerimizi de koruma altına almış olacağız. 

ALAN ( Space) Alan, genellikle kişilerin göremediği ancak hissettiği çizgilerdir.  Kişiler bu alana ihtiyaç duyar, bulunduğu her ortamda korumaya ve diğer kişilere hatırlatmaya çalışır. Bu alanın merkezinde kendisi olup sınırları ve çapları kişinin içinde bulunduğu kültürel coğrafyaya göre de farklılıklar gösterir. Kişi bu alan sayesinde çevresinde bulunan kişilere mesajlar iletmektedir.

 Edward T Hall bir araştırma gerçekleştiriyor. Araştırma sonucunda kişilerin etrafında bulunan alanları, aralarındaki mesafeyi anlatmak için de İngilizce de “ proximity” yakınlık tanımlamasını kullanmıştır. Bu sınıflandırmaya göre, yakınlık  dört grupta değerlendirilmektedir.


1. Mahrem Alan- 25 cm: Kişisel psikolojik korunma sınırı. Kişilerin ancak çok yakınlarıyla paylaştıkları; 0-25 cm yakınlık içinde duygusal ilişkide olduğu kişileri kabul ettikleri  alan.        

İlk 15 cm: Çok özel konuların konuşulduğu,

15-35 cm: Gizli konular, tabular, mahremiyet olarak nitelenen özel durumların paylaşıldığı alan. Bu bölgeye az sayıda arkadaş, sevgili ve eş kabul edilmektedir. Kişilerin temas alanıdır; iki sevgilinin, ebeveyn ve çocukların birbirlerine sarılmaları, öpmelerinin doğal karşılandığı alan.


2. Kişisel Alan (25-100 cm): Saygı ve sevginin korunma ilkesine dayanan, samimiyet alanı. Sosyal ortam içinde birbirini yakından tanıyan, iş arkadaşlığında samimi olan insanlar birbirleriyle bu mesafe içinde ilişkilerini sürdürürler.

Kişisel alanda kişilerin egemenlik altında tutmak istedikleri ve kendileri için bir hareket alanı bıraktıkları görülür.

35-60 cm,  çok yakın ilişkiler.

60-80 cm, uzak kişisel alan olup arkadaşları kapsamaktadır.


3. Sosyal Alan (1-2,5m ): Toplumsal roller, statü gibi içinde bulunulan ortama göre konumlandırma, sınırların belirlenmesi.

Yakın sosyal alan, 80-140 cm’ dir, iş görüşmeleri ile sosyal görüşmeler için uygundur.

Uzak sosyal alan, 1,5- 2 m. Arasındadır ve iş yeri toplantıları için idealdir.


4. Genel Alan: 2,5-5 m arasıdır ve birbirlerini hiç tanımayan insanların bulunduğu genellikle açık alandır ve kişiler bu mesafeyi yabancılık  sınırlarına göre belirler.

Gün içi ilişkilerde gerek sosyal gerek özel ve gerekse dış toplum içinde kişiler belirledikleri alanlarını ihlal edilmesinden rahatsızlık duyabilmekteler. Sınırlarını hatırlatmak içi bedensel-jestlerle, sözsüz mimiklerle veya nesnelerden yararlanarak ifade etmektedirler. Bu durumda ilk tepki kişinin mesafeyi açması, uzaklaşarak ayarlaması gerekir.                                                 Yine kişiler kendilerine aitlikleri de çeşitli şekillerde ifade ederler, örneğin eşi olduğunu belli etmek için yakasını, saçını, kravatını düzeltme, alyans takma gibi yakınlık düzeylerini ifade ederler.  Randevu almak için tıklayın; https://pozitifid.typeform.com/to/d8yT6K



Ayrıca şunları da beğenebilirsiniz;


https://shopier.com/ShowProductNew/products.php?id=11794926

bottom of page