Çocuğunuz bugün okula yeni mi başlıyor?
Bugün yeniden yepyeni bir güne ve yepyeni bir yaşama başlıyorsunuz.
Bugün çocuğunuzu yeni tanıyormuşçasına, gözlemleyin.
Neleri keşfedeceksiniz, acaba?
Okula yeni başlayan bir çocuk artık yeni bir kimlik almıştır artık o bir öğrenci olarak eğitim ordusunun bir üyesi olmuştur.
Çocuk heyecanlıdır, ebeveyn ise çocukça heyecanlar içinde, içi kıpır kıpırdır ; diğer taraftan ise endişeleri vardır, beklentiler vardır, çocuğu başarılı olması arzusu.. Çocuğunun sınıfın en çalışkan öğrencisi olması hangi anne babanın hayali değildir ki!
Okul çağına başlama dönemi belirsizlikler, ilk heyecanlar gibi inişli çıkışlı pek çok değişkenin baskın olduğu dönemidir.
Çocuktan bazı hallerde gücü üstünde beklentilere gidilebilmektedir.
Düşünebiliyor musunuz? Evde 2 saniye yerinde duramayan çocuğun sınıf ortamında 40 dk. aynı yerde konuşmadan oturma becerisini kazanması dahi önemli bir başarıyken; sırtına hayatın beklentileri yükleri, okulun beklentileri, ebeveynlerin beklentileri ve hayalleri yüklenmeye başlıyor.
Pek çok çocuk da böyle ağır bir yükün altından kalkamayarak eziliyor. Bu durumlar çocuğun kendini başarısız, değersiz hissetmesine duygularını dışa yansıtırken de daha öfkeli, daha içe dönük, daha hareketli olarak ya da toplumsal uyum becerilerinde sorun yaşayarak olumsuz olarak dışa yansıtmasına neden olabiliyor. Pek çok sebepten dolayı ebeveynler artık başarı kavramını değiştirmek durumundalar. Aynı hassasiyeti öğretmenler de göstermeli. Çocuğu bir bütün olarak değerlendirmeli. Çocuk sadece derslerinden dolayı ya da tek bir dersten dolayı, öğrenme hızı ya da notlarından dolayı değil yaşam becerilerinden ilişki kurma becerilerine, sınıf içi tutumundan bir şeylerde sabır gücüne, empati kurabilmesine kadar pek çok yönüyle ele alınmalıdır. Derslere karşı ilgisini çekme, isteğini arttırmada ebeveynler ve öğretmenler çocuklarına sabır ve anlayışla yaklaşmalıdır. Ebeveynler, okul çağı çocuklarıyla ilişkilerinde sadece okul ve ders olmadığının mutlaka farkında olmalılar. Çocuğun saydığımız becerilerinin farkında olup evde ya da dışarıda yaşam becerilerini, daha önce yapmadığı her şeyi onaylayın, lütfen! Çünkü ebeveynler olarak çocuğumuzu olduğu gibi kabul ettiğimizde onun kendisine olan güvenini, size olana güvenini destekleyeceksiniz. Çünkü öğrenmenin arkasında mutlaka merak ve ilgi vardır. Herhangi bir konuda merak ve ilgisi olduğunda onu engellemeyin çünkü bu tavrınız onda genel anlamda özgüven eksiği yaratacaktır. Sonrasında da neden başarılı bir öğrenci olamadı, diye hayıflanmayın! Öncelikle onaylamayı öğreneceğiz ve bu onaylamayı da sadece bizim sınırlarımız arasına sıkıştırmayacağız. Onaylamamızı da çocuğumuzun yaptığı her şey üzerinden değerlendireceğiz. Çünkü çocuğunuz artık bir birey. Aslında, ilk doğduğu andan itibaren, bir birey. Bugün yepyeni bir güne başlayın!
Evet bugün, çocuğunuzu yeni tanıyormuşçasına, gözlemleyin.
Çocuğunuzun becerilerini izleyin!
Neleri keşfedeceksiniz, acaba!
Bu davranışları ne kadar onaylıyorsunuz ya da ne kadar onaylamıyorsunuz? Çocuğunuza mutluluğunuzu ne kadar yansıtıyorsunuz?
Lütfen, önce kendinizi gözlemleyin.
Sonrasında da her gün çocuğunuzun 3-5 olumlu davranışını keşfederek kendisine söyleyin, ona onu onayladığınızı hissettirin, yüreklendirin. sonrasında mı?
Her şeyin çok güzel olacağına inanın.
Çocuğunuza güvenin...
Sevginin iyileştirici gücüne inanın .
Sevgiyle kalın
Perihan Yıllı, Eylül 2023
Comments